Kovid – 19`un Omicron varyantının Türkiye’de görülmesi ile birlikte vaka sayıları her geçen gün artmaya devam ediyor. Özellikle havaların soğuması ve kapalı alanlarda geçirilen her saniye bu vakanın bulaşma oranını artıyor. Enfeksiyon hastalıkları uzmanlarından edindiğim bilgi Omicron varyantı özellikle insanların boğaz bölümünde barınma ve çoğalma özelliğine sahip, bu nedenle yayılma hızı daha fazla insanların birbirine olan mesafe oranını uzmanlar tarafından 2 veya 3 metreye çıkarılmasında yarar var deniliyor. Bir başka önemli konu ise yine görüşlerini aldığım ağız ve diş sağlığı uzmanları bu dönemde ağız bakımının kesinlikle ihmal edilmemesinin önemine değinerek, 18 yaş altında Omicron varyantının bulaşma hızı daha fazla bu nedenle günlük mutlaka en az 3 kez ağız fırçalama ve ağız gargarasının yapılmasının gerektiğinin altını çiziyorlar. Ağız Ve Diş Sağlığı Hekimi Eren Alayvaz ağız ve diş sağlığı bakımını anlatırken özellikle okul çağındaki öğrencilerin ağız bakımına değinerek pandemi döneminde ihmal edilen çürük diş ve iltihaplı ağız yapısı vücudun direncini düşürür, çocukların düzenli beslenmesini aksatır, ailelerin okul çağındaki küçük çocukların düzenli ağız ve diş bakımını ihmal etmemesinin önemine değindi.
Diş hekimimiz maske konusunda benimde hiç aklıma gelmeyen çok önemli olan bu desenli maskelerin ne denli sakıncalı olduğunu anlatırken bazı çocukların baskılı ve figürlü maskelerini arkadaşları arasında değiştirdiklerini söyledi. Bu baskılı ve figürlü maskelerin ne denli sakıncalı olduğunu sizlerle de paylaşmak istedim. Ailelerin başta kendileri olmak üzere çocuklarına kesinlikle cerrahi maske takmalarını öneriyorum.
EV HAYVANLARI DA ÇİPLENDİ
Gaziantep’te bir sitenin bahçesinde oynayan küçük Asiye Ateş` e bir anda köpeklerin saldırısına uğramıştı. İki pitbull cinsi köpeğin saldırısı sonrası Türkiye`de bir çok insanın kanını donduran görüntüler sonrası Sayın Cumhurbaşkanı devreye girerek başta sokak köpekleri olmak üzere tüm hayvanların koruma ve takibi konusunda gerekli talimatlar vermişti. Bunun üzerine Tarım Bakanlığı
tüm illere bir genelge göndererek belediyelerin gerekli önlemleri alması konusunda, barınakları olmayan belediyeler ise talepleri doğrultusunda devlete ait yerleri belediyelere tahsis ederek barınak ve sokak köpeklerini toplama ve koruma altına almaları sağlanacak. Ev köpekleri de yetkili veterinerler tarafından pirinç tanesi büyüklüğünde iğne yolu ile köpeklerin derilerinin altına yerleştirilerek kimlik bilgileri ile kayıt altına alınacak. Artık her isteyen istediği gibi sahiplendiği köpeğini sokağa atamayacak veya terk edemeyecek. Kaybolan köpeği için en yakın emniyet güçlerine bildirimde bulunmadığı taktirde ise ciddi cezalar ödemek zorunda kalacak. Hayvan sahiplenmenin ve terk etmenin dundan sonra çok ciddi bir sorumluluğu var. Bu cipler veteriner tarafından takılır ise bedeli 150 TL, Tarım müdürlükleri ise 40 TL gibi bir ücretler köpek sahiplerine bu kimlik bilgilerini kapsayan cipi köpeklere iğne yolu ile deri altına yerleştiriyorlar.
BİR YIL DAHA GERİDE KALDI
Yılbaşı nedeni ile kimi aileler İzmir dışını kimi de benim gibi evde nöbetçi eczane gibi mahalleyi bekledi. Bu yıl İzmir ve ilçelerinde bir çok yerde sizlerde görmüşsünüzdür. Belediyelerin ciddi uyarıları vardı. “ İlçemiz sınırlarında havayi fişek atmak yasaktır” uyarılarına rağmen ben kendi ilçemden Güzelbahçe’den bahsedeyim. Benim oturduğum mahallede saat 12`yi gösterdiğinde havai fişeklerin ardı ardına patlamaya başlaması ile gökyüzü rengarenk oldu. Bunun neresi neşe, neresi kutlama anlamış değilim. Neyi kutluyoruz geçen yılımı yoksa gelecek bir yaş daha yaşlanmayı mı ? Ben bu tür kutlamalara oldum olası karşıyım hastası olan var. Yaşlısı veya uyuyan çocuğu olan aileler var. Hani çevreye saygı, insana saygı.